Större flygplan kan lyfta från Linköping inom 2 år

airport
Linköping City Airport.

Linköping City Airport har kommit ett steg närmare att ta emot större flygplan än de som trafikerar flygplatsen idag. Transportstyrelsen har nämligen uppgraderat flygplatsen med dess start- och landningsbana till referenskod 4C, men det dröjer minst ett år innan uppgraderingen av flygplatsen börjar gälla.

Referenskod 4C innebär att banan är godkänd för flygplanstyper i storleksordningen Airbus A320 och Boeing 737 som tar upp emot 200 passagerare. Idag är största flygplanstyp som trafikerar Linköping regelbundet KLMs Embraer 190 (100 passagerare) som är i storleksklassen under Airbus A320/Boeing 737.

Banan på Linköpings flygplats ska breddas och flyttas, men Transportstyrelsen har alltså valt att uppgradera flygplatsen redan nu, genom en dispens. Linköping City Airport väntar just nu på att Saab:s nya miljötillstånd ska bli klart, Saab ansvarar idag för driften och underhållet av flygplatsen men innefattar inte linjetrafiken på flygplatsen. Att få det nya miljötillståndet beräknas ta cirka 1-2 år. Först då blir det möjligt att flyga med större flygplan i linjetrafik.

”Men redan idag kan vi börja planera för utvecklingen av vår trafik långsiktigt”, säger Camilla Lejon, VD på Linköping City Airport. Beskedet är mycket positivt i våra samtal med både befintliga och kommande operatörer.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.