Köpenhamns betydelse som nav minskar

CPH_LUFTHAVNEN_2011_(ubt)
Köpenhamns flygplats Kastrup.

För bara några år sedan hade i princip alla regionala flygplatser i södra Sverige en linje till Köpenhamn, tillika SAS nav där man byte till flyg ut i Europa. Men idag, 2017, ser verkligheten annorlunda ut och endast ett par flygplatser har kvar en linje till Köpenhamn eller har fått tillbaka den efter uppehåll.

Jönköping

I Jönköping har man under årens lopp haft SAS, Skyways, Flyglinjen och Nextjet som har flugit till Köpenhamn. Idag finns inget bolag kvar på linjen, SAS drog sig ur 2007 när deras flygplan Bombardier Dash 8 blev ställda på marken på grund av att landställen inte fungerade som de skulle och när SAS fått nya flygplan valde man att inte starta upp linjen till Jönköping igen. Skyways försökte därefter att få lönsamhet på linjen och startade ett codeshare samarbete med SAS till Jönköping, till en början gick det bra men under 2012 gick Skyways i konkurs och ställde in alla sina flygningar. Detta drabbade även flera andra flygplatser med linjer till Köpenhamn.

Efter ett litet uppehåll började Flyglinjen och Nextjet i januari 2013 samtidigt att flyga till Köpenhamn och Jönköping hade fyra avgångar per dag till Köpenhamn, men detta varade inte länge då Flyglinjen snabbt fick ge upp linjen då Nextjet hade ett codeshare samarbete med SAS. Därefter fortsatte Nextjet att flyga linjen till sommaren och lade därefter ner linjen på grund av för få resande.

Flygbolagen

SAS trafikerade i början 2000-talet många linjer till Köpenhamn själva men hade lönsamhetsproblem på de flesta linjerna och när deras problem flygplanet Dash 8 kom valde man att helt lägga ner sin egen trafik. Istället har SAS samarbetat med mindre flygbolag som flugit in passagerare till SAS nav. Under årens lopp har både Skyways och Nextjet flugit majoriteten av linjerna till Köpenhamn i samarbete med SAS. Just ett samarbete med SAS är något som måste finnas för att lyckas med en linje till Köpenhamn har historien visat flera gånger om, ett exempel är Flyglinjen med sin linje till Jönköping. Skyways hade sin storhetstid på linjer till Köpenhamn under 2010 till flygbolagets konkurs, man flög bland annat från Växjö (övertagen från Cimber), Karlstad, Jönköping, Linköping och Norrköping.

När Skyways lämnade marknaden under 2012 klev Nextjet in och tog över som det dominerande flygbolaget till Köpenhamn. Man flög till Örebro, Linköping, Norrköping, Jönköping och Karlstad med ibland upp till tre avgångar per dag. Men Nextjet hade nästan direkt problem med lönsamheten på många linjer trots samarbetet med SAS, och linjerna lades ner en efter en till att inte ha kvar någon linje alls till Köpenhamn under 2014. Istället valde man att satsa på linjer till Stockholm i Jönköping och Karlstad.

Under 2014 annonserade SAS att man skulle ta klivet in på “södra Sverige till Köpenhamn” marknaden med en egen linje till Linköping. Linjen skulle trafikeras med SAS underleverantör JetTime med flygplanstypen ATR 72-600. Under våren 2015 började SAS flyga till Linköping med två avgångar varje dag och flyger fortfarande till Linköping, men endast med en avgång per dag.

Norrköping

30 min bort ligger Linköping och debatten pågar om det verkligen är nödvändighet med två flygplatser så nära varandra och de flesta är eniga om att en flygplats räcker. Nextjet gjorde ett försök att trafikera båda flygplatserna under en kort period ungefär vid årsskiftet 2013/2014 men det visade sig att det inte fungerade. Resultatet blev att Norrköping blev utan trafik till Köpenhamn medan Linköping fortsattes att trafikeras av Nextjet. Strax efter att Nextjet slutade trafikera Norrköping meddelade DAT (Danish Air Transport) att man skulle börja flyga till Norrköping från Köpenhamn i ett samarbete med SAS och DAT flög linjen tills SAS började flyga till Linköping då man ansåg att det inte skulle vara lönsamt att konkurrera med SAS på samma marknad och Norrköping blev utan en linje till Köpenhamn igen.

Idag

I början av 2017 har endast Örebro och Linköping flygtrafik till Köpenhamn, där Nordic Aviation Group ansvarar för trafiken i Örebro och SAS i Linköping. Dock slutar SAS att flyga från Linköping i slutet av januari. Jämfört med hur det såg ut sju år tidigare visar en stor minskning på linjer som ansluter till SAS nav från Sverige. Trots stora ansträngningar från de flesta regionala flygplatserna så har man inte lyckats locka något flygbolag till att starta trafik till Köpenhamn. Dock är Nextjet på väg tillbaka till Köpenhamn med en linje från Västerås som ska flygas i samarbete med SAS som startar i slutet på mars i år.

Efter att flygplatserna förgäves försökt locka till sig flygbolag som vill flyga till Köpenhamn har man istället vidgat perspektivet och istället har fyra flygplatser haft/har trafik till ett Lufthansa (Frankfurt och München) nav eller till Amsterdam där KLM har sitt stora nav. Idag trafikerar BMI Regional Karlstad och Jönköpings flygplatser med en linje till Frankfurt och dessutom flyger man från Norrköping till München. I Växjö hade man i några månader under 2014 flygtrafik till Amsterdam som flögs av Estonian Air. Men denna linje lades ner efter blott fyra månader med för få passagerare som resultat.

Världen och Europa kommer närmare varandra och avstånden blir mindre och mindre, tack vare dagens teknologi, detta märks också i flygvärlden där det för regionala flygplatser i Sverige idag är bättre att ha en linje till ett stort nav i Europa istället för till Köpenhamn för att det ska kunna bli lönsamt för flygbolagen. Även att tågen får snabbare körtider gör att flyget inte blir konkurrenskraftigt. Det är tydligt att det är lättare att bedriva en flyglinje till ett stort nav i Europa idag än till SAS förhållandevis mindre nav i Köpenhamn.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.