Premiär med biobränsle från Arlanda

170103-biobransle-2
Tankning av biobränsle till SK1419 till Köpenhamn med SAS Airbus A320neo.

Karlstad Airport är första flygplatsen i Sverige att använda sig av enbart biobränsle för tankning av flygplan, men nu har även Swedavia tagit steg mot tankning av biobränsle på deras flygplatser. Bolaget har nämligen köpt in biobränsle till flyg som motsvarar de tjänsteresor som företagets medarbetare gjort under 2016. Under tisdagen premiärtankades ett SAS-plan på Stockholm Arlanda Airport med biobränslet.

Swedavia har upphandlat 450 ton biobränsle via Fly Green Fund, som är en ekonomisk förening med syfte att bidra till att Norden blir en världsledande bioflygregion, till en kostnad av 7,5 miljoner SEK. Mängden biobränsle motsvarar förbrukningen av det bränsle som har använts för Swedavias tjänsteresor under 2016, vilket är helt unikt.

Syftet med Swedavias investering i biobränsle för flyg är att verka för en inhemsk produktion av biobränsle, och att bidra till ambitionen att göra det svenska inrikesflyget helt fossilfritt till år 2030, för att minska klimatpåverkan. Idag är tillgången på biobränsle till flyg mycket begränsad och priset är för högt för flygbolagen.

Premiärtankningen, av SAS flight SK1419, som avgick klockan 10.00 under gården till Köpenhamn är unik ur ett annat perspektiv. Detta är första gången som biobränsle har hanterats i den ordinarie logistikkedjan för flygbränsle. Vid alla andra tankningar av biobränsle har speciallösningar använts. Dagens tankning på Arlanda visar att biobränsle i flyg är på god väg mot en mogen marknad och att det går att köpa biobränsle på samma sätt som fossilt bränsle.

”Vi på Swedavia vill gå före och bidra till att efterfrågan på biobränsle till flyget ökar. Vi betalar merkostnaden för det dyrare biobränslet, något som även andra företag, organisationer och privatpersoner har möjlighet att göra idag. När efterfrågan ökar vågar marknadens aktörer satsa på alternativet till dagens bränsle”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Eftersom tillgången på biobränsle är så liten i dagsläget är risken att det främst används till vägtrafik, där alternativ finns i form av gas och el. Flyget, som i dagsläget endast har flytande biobränsle som alternativ till dagens bränsle, riskerar därför att halka efter andra trafikslag om inte tillgången på biobränsle ökar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.