Mitsubishi Aircraft Corporation

MitsubishiAircraftCorp

Mitsubishi Aircraft Corporation, MAC, är en japansk flygplanstillverkare som tillverkar Mitsubishi Regional Jet flygplan. MAC grundades år 2008 och Mitsubishi samt Toyota är två av ägarna. Förutom att tillverka det egna flygplanet Mitsubishi Regional Jet gör MAC även flygplansvingar till Boeing och deras Dreamliner-flygplan.

JA21MJ_TAXI_TEST
MACs Mitsubishi Regional Jet, MRJ90. (Foto: Chiyoda)

MACs första flygplan, Mitsubishi Regional Jet även kallad MRJ började att planeras år 2003 med målet att kunna genomföra en första flygning år 2007. Detta blev dock inte av och den första flygningen med MRJ genomfördes år 2015. I det första stadiet var flygplanet tänkt att ha plats för 30 till 50 passgerare, men när väl MRJ kom i luften fanns det plats för 92 passagerare ombord.

Mitsubishi Aircraft Corporation  
Grundat År 2008
Huvudkontor Nagoya, Japan
Tillverkningsanläggningar Nagoya
Antal flygplan på order 223
Antal tillverkade och levererade flygplan 0 (Endast fyra prototyper)
Antal anställda 1 900
Dotterbolag Mitsubishi Aircraft Corporation är dotterbolag till Mitsubishi Heavy Industries
Hemsida http://www.flythemrj.com/

MACs VD sade under 2014 att Mitsubishi Aircraft Corporation aldrig ska tillverka större flygplan än MRJ. Detta för att man tillverkar många delar till Boeing, som har flygplan i storleksklassen 120 passagerare och uppåt, som då är en viktigt kund för MAC och att konkurrera med Boeing skulle kunna leda till att MAC blir av med produktion till den amerikanska flygplanstillverkaren vilket MAC inte vill riskera.

Flygplanstyper

Flygplanstyp Första flygningen Max antal stolar Versioner
Mitsubishi Regional Jet 2015 92 MRJ70, MRJ90
JA21MJ_TAKEOFF_ROLL
MRJ90. (Foto: Chiyoda)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.