Utrikestrafiken ökar hos Swedavia

atv1kyfkiqzqem5tx7cn
Kiruna ökade mest av Swedavias flygplatser under november.

Resenärstillväxten på Swedavias tio flygplatser fortsatte under november månad. Utrikestrafiken ökade med hela 10 procent medan inrikestrafiken totalt ligger kvar på samma nivå som november förra året.

Antalet passagerare som flugit till eller från Swedavias flygplatser under januari-november i år uppgår till 36 515 000. Det är en ökning med drygt 1,6 miljoner passagerare (fem procent) jämfört med samma period 2015. Hittills under året har både antalet utrikes- (plus sex procent) och inrikespassagerare (plus tre procent) blivit fler. 23 888 000 reste utrikes och 12 626 000 reste inrikes under årets första elva månader.

Under november månad reste 3 201 000 passagerare till eller från någon av Swedavias tio flygplatser, en ökning med sex procent jämfört med samma månad förra året. 1 938 000 passagerare reste utrikes (plus tio procent) och 1 262 000 (+-noll procent) reste inrikes under november 2016. Antalet passagerare i Europatrafiken ökade med nio procent medan trafiken till den övriga världen ökade med 12 procent.

Antalet landningar på Swedavias flygplatser uppgick under november månad till drygt 18 000 vilket är en ökning med tre procent jämfört med i fjol.

På Stockholm Arlanda Airport ökade antalet resenärer med nio procent i november jämfört med samma månad 2015. Antalet utrikespassagerare ökade med 11 procent och inrikespassagerare med sju procent. Hittills i år har 22 819 000 passagerare rest till eller från Arlanda, vilket är en ökning med sex procent jämfört med 2015.

Även på landets näst största flygplats, Göteborg Landvetter Airport, ökade antalet passagerare under november med fyra procent. Noteringen av det totala antalet passagerare på Landvetter efter årets första elva månader är 5 921 000.

Bromma Stockholm Airport noterade däremot en minskning av antalet passagerare under november, -6 procent, men ligger på ett nollresultat (sammanlagt 2 311 000 resenärer) hittills under året. Brommas minskning i november beror främst på två händelser. Dels att höstlovet 2016 helt låg i november, dels vintervädret som ställde till det för trafiken under två dygn. Bromma som navflygplats för inrikestrafiken drabbades då extra hårt.

Av Swedavias tio flygplatser är det Kiruna Airport som visar störst tillväxt under november med 15 procent (18 400 passagerare jämfört med 15 900 i november ifjol).

Att notera efter elva månader 2016:

  • 36,5 miljoner passagerare på Swedavias flygplatser
  • Antalet utrikespassagerare ökar mest, 10 procent
  • Antalet inrikespassagerare ökar med 3 procent
  • Antalet passagerare ökar på sju av Swedavias flygplatser under november

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.