Fjärrstyrd flygtrafikledning till Scandinavian Mountains

Remote Tower
Fjärrstyrd flygtrafikledning kommer att kontrollera Scandinavian Mountains Airport.

Saabs och Luftfartsverkets (LFV) nyligen etablerade bolag, Saab Digital Air Traffic Solutions AB, har tecknat en avsiktsförklaring med Scandinavian Mountains Airport om att leverera fjärrstyrd flygtrafikledning. Parterna har för avsikt att teckna kontrakt under första kvartalet 2017.

Avsiktsförklaringen kring fjärrstyrd flygtrafikledning innebär att Scandinavian Mountains Airport AB blir först i världen att välja bort ett traditionellt flygledartorn vid byggnation. Flygplatsen finns i Rörbäcksnäs som ligger mellan Sälen, Sverige och Trysil, Norge.

”Vi kommer att ha en flexibilitet i leveransen av flygtrafikledningstjänsten som blir en tillgång för att möta trafikvolymerna över säsongerna. Det här är behovsstyrd flygtrafikledning på ett helt nytt sätt med stora fördelar”, säger Brett Weihart, VD Scandinavian Mountains Airport AB.

Saab och LFV har utvecklat konceptet fjärrstyrd flygtrafikledning, Remote Tower, och var först i världen med att få ett system godkänt för operativ drift när Örnsköldsviks flygplats började flygledas ifrån Remote Tower Centret i Sundsvall den 21 april 2015. Saabs Remote Tower är fortfarande det enda systemet i världen som godkänts för operativ drift.

”Den här avsiktsförklaringen visar att framtidens flygplatser inte kommer att ha torn utan bestå av digitala lösningar. Det gör det möjligt för en flygplats att få flygtrafikledning endast vid de tidpunkter de har behov av det. Det betyder i sin tur att fler flygplatser kan göras tillgängliga och därmed bidra till en levande landsbygd”, säger Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.