BMI Regional vann upphandling i Karlstad

bmi_regional_erj-145_at_eham
BMI Regional Embraer 145 forsätter att flyga till Frankfurt från Karlstad och Jönköping under 2017.

Sedan 26 maj 2014 har det funnits en flyglinje mellan Karlstad och Frankfurt. Denna linje har sedan 1 mars 2015 även trafikerat Jönköping. Flyglinjen har visat sig mycket viktig för näringslivet och besöksnäringen i de båda regionerna och passagerarmässigt har linjen varit mycket framgångsrik vilket visar på det stora behovet. Liksom med all kollektivtrafik är det dock svårt att nå lönsamhet trots en god beläggning varför linjen nu har upphandlats.

Den offentliga upphandlingen påbörjades i november. Ett flertal flygbolag visade intresse genom att hämta ut anbudshandlingarna. Två flygbolag kvalificerade sig för att lämna anbud men endast ett konkret anbud inkom. Efter anbudsvärdering och förhandling med anbudsgivaren om pris och villkor för tjänsten har en överenskommelse träffats.

”Vinnande anbud har lämnats av BMI Regional, som sedan tidigare trafikerar linjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Det känns bra att BMI nu fortsätter flyga och att vi kan få långsiktighet i linjen”, säger Hans Wennerholm, tf. VD på Karlstad Airport.

Tilldelningsbeslutet fattades den 16 december och den årliga ersättningen för tjänsten uppgår till 23,8 miljoner kronor som fördelas mellan Jönköpings Rådhus AB, Karlstads kommun och Region Värmland. En förutsättning i anbudsförfrågan har varit att operatören skall betala fullständiga flygplatsavgifter. Avtalstiden är två år med möjlighet till förlängning med ett plus ett år. BMI Regional, som flyger i samverkan med Lufthansa, uppfyller alla de krav som ställs i anbudsförfrågan och kommer i och med avtalet att fortsätta flyga med ett 49-sätes Embraer jet. Anbudet omfattar två dagliga turer till flygplatsnavet Frankfurt under vardagar och en tur på lördagar och söndagar.

”Tidtabellen kommer att bli ungefär som den BMI kör på idag med en tidig morgontur och sista turen tillbaka till Jönköping-Karlstad på kvällen. De har också presenterat en utvecklad marknadsplan som syftar till att förbättra passagerarunderlaget på linjen, vilket känns väldigt bra”, säger Hans Wennerholm.

Avtalet mellan parterna undertecknas först när tilldelningsbeslutet vunnit laga kraft, vilket sker 26/12. Ersättningen till BMI börjar betalas ut först när alla beslut om finansiering till linjen fattats, dvs. i kommunstyrelsen 21/12, i regionstyrelsen 22/12 samt i Karlstads kommunfullmäktige 19/1 2017. Fram till dess flyger BMI utan att vara garanterad ersättning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.