Landets enda privata flygplats går mot rekordår

flygplats_airport_engelholm_va02
Ängelholm/Helsingborg Airport.

Ängelholm/Helsingborg Airport är landets enda privata flygplats vilket innebär att flygplatsen inte får några kommunala eller statliga bidrag. Istället är det passagerna som får betala allt, och det går bra.

Ängelholm/Helsingborg Airport går mot ett rekordår när det gäller antalet passagerare som har flugit från flygplatsen. I år har 414 000 passagerare flugit från flygplatsen och det tidigare rekordet låg på 411 000 passagerare. Det är främst inrikespassagerna till Stockholm som har ökat och de både flygbolagen som flyger till Stockholm, SAS och BRA delar just nu lika på passagerna till huvudstaden. BRA flyger idag med två ATR 72 som har plats för 72 passagerare från Ängelholm/Helsingborg, men det är ofta fullt på avgångarna och därför flyger man just nu med en Avro RJ 85 med plats för knappt 100 passagerare på vissa av avgångarna till Bromma.

För flygplatsen innebär ökningen av passagerare mer pengar i kassan och enligt flygplatschefen Christian Ziese kommer det innebära nya investeringar under nästa år. I en intervju med Helsingborgs Dagblad uppger Ziese att det bland annat ska byggas 160 nya parkeringsplatser under 2017. Ziese berättar också att flygplatsen sedan tre år tillbaka går med vinst och att det möjliggör för ännu fler investeringar i flygplatsen. Bland annat finns det planer på att förlänga start- och landningsbanan som idag är 1945 meter lång.

Dock har utrikestrafiken tappad under 2016 då det främst är flygningar till Turkiet där det sedan i början av sommaren varit oroligt vilket har gjort att antalet resenärer på de flygningarna minskat. Men trots det har researrangören Turkietresor meddelat att man kommer tillbaka till Ängelholm/Helsingborg Airport under 2017 med flygningar från påsklov till höstlov till Antalya. Även Solresor, Detur och Scandjet flyger charter från flygplatsen till bland annat Kreta och Kroatien.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.