Flygskatt på 400 kronor för utrikesresa

singapore-1110257_960_720
Flygskatten som nu föreslås lär slå hårt mot flygmarknaden i Sverige.

De kommande vintrarnas Thailandsresor kan bli klart dyrare. Flygskatteutredningen föreslår 400 kronor i skatt på varje lång utrikesresa, erfar TT.
Flygskatteutredningen har internt diskuterat fler olika skattenivåer för flygresor, enligt TT:s uppgifter. Den lägsta nivån, 80 kronor, ska gälla för varje enkel flygresa inom EU och därmed också inom Sverige. Den högsta skattesatsen, 400 kronor, läggs på långresor till andra världsdelar. Skatten kan bara tas ut vid avresor från svenska flygplatser så totalkostnaden för två vuxna och två barn som ska resa till Thailand blir 1 600 kronor, förutsatt att flygbolag och researrangörer tar ut hela kostnadsökningen på resenärerna.

Den senaste tiden har det framförts högljudda protester mot en flygskatt från främst politiker i Norrlandslänen och från flygindustrin. Majoriteten i riksdagens trafikutskott förbereder också ett uttalande där man säger nej till skatten.

Väljarna är dock positiva, enligt en undersökning från Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Drygt 70 procent är ganska eller mycket positiva till en flygskatt. 20 procent är ganska eller mycket negativt inställda till skatten.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.