Kastrups betydelse minskar

23672821813_6dfe15c131_b
Köpenhamns flygplats Kastrup.

I en ny rapport konstateras det att Köpenhamns status som knutpunkt för flygtrafik är hotad.

Det är Nytt från Öresund som skriver att det är Transport- och bygningsministeriet som beställt rapporten som genomförts av konsultbolaget Copenhagen Economics.

”Rapporten visar tydligt att ju bättre flygtrafiken klarar sig, desto bättre klarar Danmark sig. Flygtrafiken spelar faktiskt en nyckelroll för dansk ekonomi”, säger Hans Christian Schmidt, transport- och bygningsminister till Finans.dk.

Flygtrafiken skapar totalt 50.000 arbetsplatser i Danmark och bidrar med upp mot 100 miljarder danska kronor till samhällsekonomin.

Men då SAS tappar marknadsandelar och lågprisbolag plockar kunder är flygplatsens status som nordeuropeisk knutpunkt hotad. Lågprisbolagen flyger från punkt till punkt, vilket innebär att nätverksbolagen drar sig ur mer konkurrensutsatta rutter.

I rapporten framgår det även att antalet transferpassagerare har sjunkit. Numera utgör transfer 22 procent, vilket är lågt jämfört med andra europeiska flygplatser med status som knutpunkter. Köpenhamns är den enda bland 10 konkurrerande flygplatser som blivit mindre tillgänglig som nav-flygplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.