Drönarna ska få plats i luftrummet

areakontroll-radartb-liu
Drönare ska i framtiden få plats i luftrummet tillsammans med flygplanen.

Rapporter om drönare som tvingar flygplatser att stänga ner trafiken duggar allt tätare. I ett forskningsprojekt, finansierat av Trafikverket, ska nu forskare vid Linköpings universitet, i nära samarbete med LFV, hitta modeller för en effektiv hantering av det ökande antalet obemannade luftfarkoster.

”Antalet obemannade flygfarkoster som navigerar automatiskt, utan en pilot på marken, kommer med all sannolikhet att öka de närmaste åren. Då måste det finnas rutiner och planer hur de ska kunna flyga effektivt och säkert. Vi ska fokusera på att hitta effektiva rutter och även modeller för att bedöma kapaciteten i luftrummet”, säger LiU-forskaren Valentin Polishchuk, Avdelningen för kommunikations- och transportsystem, Linköpings universitet, Campus Norrköping, som leder projektet.

Tillsammans med forskarkollegor vid Avdelningen för medie- och informationsteknik ska de även studera hur de obemannade flygfarkosterna ska kunna visualiseras och övervakas.

I ett andra projekt, även det finansierat av Trafikverket och i samarbete med bland andra Swedavia och LFV, ska forskarna studera hur trafikflöden påverkas när flygplatser stänger, öppnar eller flyttar.

”Vi ska här skapa modeller för hur efterfrågan och utbudet av resor, liksom flöden av passagerare och gods, påverkas av flygplatsens lokalisering”, berättar Tobias Andersson Granberg, även han vid Avdelningen för kommunikations- och transportsystem.

De modeller som tas fram, i nära samarbete med Swedavia, ska sedan ligga som underlag vid planeringen av nya infrastruktursatsningar.

”Även Trafikverket har nytta av modellerna när de analyserar vilka flyglinjer och vilka flygplatser som ska subventioneras med skattemedel”, avslutar Tobias Andersson Granberg.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.