Ängelholm/Helsingborg får förlängt tillstånd att bygga ut-öppnar för fraktflyg

flygplats_airport_engelholm_va02
Ängelholm/Helsingborg Airport kan byggas ut fram till 2025. FOTO: Möller Arkitekter

Nu är det klart att flygplatsen får förlängt tillstånd för sina utbyggnadsplaner. Ägarna, Peab, får till och med år 2025 på sig att förverkliga sina planer om bland annat längre bana. Men i första hand handlar det bara om parkeringar. 

Redan i dag finns det tillstånd som gör det möjligt för Ängelholm/Helsingborg Airport att bygga ut sin verksamhet på en rad punkter. Tillståndet blev klart 2007 då Luftfartsverket ägde flygplatsen, men när Peab AB tog över flygplatsen har byggplanerna fått ligga på is och det nuvarande tillståndet som löper ut i januari 2017. Därför ansökte Peab AB tidigare i år om en förlängning av  tillståndet och det har nu blivit godkänt av mark- och miljödomstolen.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att tillståndet gäller bland annat att kunna förlänga startbanan med 400 meter (nuvarande längd är 1945 meter), att anlägga en ny hallbyggnad och en ny terminalbyggnad samt att ändra användningen av den befintliga passagerarterminalen. Men det kommer inte att börja byggas omedelbart enligt Christian Ziese, vd på Ängelholm Helsingborg Airport.

”Det är jättebra att vi fick tillståndet förlängt, det innebär att vi har option att bygga ut. Men det är en väldigt stor investering och det är ingenting som är aktuellt just nu”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Det finns två anledningar till att förlänga startbanan. Den ena är om ägarna beslutar att flyga till chartermål längre bort då det krävs större flygplan. Den andra anledningen är lite otippat att flygplatsen kan komma att satsa på fraktflyg i framtiden. Detta då flygplatsen ligger nära motorvägen E6 och det byggs flera logistikcenter i närheten gör att man från flygplatsen sida ser möjligheter med fraktflyg i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.