SAS CRJ nära allvarlig incident

ei-fpf_crj900_sas_arn
SAS CRJ 900 som flygs av Cityjet.

En SAS flygning som var på väg att landa riskerade att krocka med ett av Finnairs passagerarplan på Helsingfors-Vanda flygplats i fredags. Ismo Aaltonen, chefsutredare av luftfartsincidenter, säger till det finska mediebolaget Yle att faran inte var överhängande, men att händelsen är allvarlig. Detta rapporterar Sydsvenskan. 

Det var under förra fredagen som en SAS flygning som flögs av Cityjets CRJ 900 var på väg att landa i Helsingfors samtidigt som flygtrafikledningen gav ett Finnair-plan tillstånd att korsa landningsbanan. Piloten och styrmannen på Finnair-planet upptäckte SAS-planet och stannade innan landningsbanan.

”Olycksutredningscentralen (haverikommissionen) ska med anledning av det här granska flygledarnas arbetsmetoder och arbetsbelastning och vilka skyddsnät som finns, för att något sådant ska kunna undvikas i framtiden”, säger Ismo Aaltonen, chefsutredare av luftfartsincidenter.

Han tillägger att händelser som den här är mycket ovanliga. SAS underleverantör CityJet som flög planet hade inte fått någon information från haverikommissionen om händelsen när artikeln skrevs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.