SAS första A320neo i trafik

sas-a320neo
SAS senaste flygplan, A320neo.

Under gårdagen var det premiär för SAS nya flygplan Airbus A320neo med den första nya kabinen på SAS kort- och medeldistansflotta. Ny teknik innebär att klimatpåverkan minskas ytterligare genom att A320neo är 15 procent mer bränsleeffektivt än dagens A320 som SAS har. 

SAS, som i år fyller 70 år, fortsätter sitt jubileumsår med 30 nya moderna A320neo med minskad klimatpåverkan, nya kabiner på hela flottan och marknadens snabbaste WiFi. De större motorerna tillsammans med vingarnas så kallade sharklets gör flygplanet mer än 15 procent mer bränsleeffektivt än dagens A320. Det är det första av 30 nya Airbus A320neo som läggs till i SAS flotta.  Ytterligare tre plan levereras under året och därefter sker leveranser löpande fram till 2019.

”Vi glädjer oss till att välkomna våra resenärer ombord på vår första av 30 nya Airbus A320neo, som ytterligare bidrar till att minska våra utsläpp och vår klimatpåverkan. Många av våra kunder reser med oss ofta, och vi är en viktig del i många människors vardag. Vår nya kabin på långdistansflyg har tagits emot enormt positivt och nu tar vi den vidare även till kort- och medeldistansflottan, där vi även investerar i ett riktigt snabbt WIFI, med surfhastigheter som gör att tiden ombord kan utnyttjas till arbete eller till att koppla av och streama sin favoritfilm eller serie”, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef på SAS.

Förutom bra benutrymme, nya och bekvämare säten (Recaro med ny, mjukare sittdyna) och ny design kommer A320neo även med USB-laddningsuttag i samtliga säten och mood light, ljus som regleras efter tiden på dygnet. Färgskalan i den nya kabinen går i en grå ton för textilier såsom sätesklädsel och kabinmatta och en blå accentfärg i detaljer som accentstygn och till gardinen i främre och bakre delen av kabinen.

Förutom 30 nya A320neo kommer även samtliga befintliga kabiner att uppgraderas mellan 2017 och mitten av 2019. Totalt innebär satsningarna på samtliga dessa flygplan inklusive WiFi och uppgradering av kabin en investering om cirka 500 MSEK under en treårsperiod. Det första flygplanet med höghastighets-WiFi, som möjliggörs av leverantören ViaSat:s sattelitteknologi, kommer under andra halvåret 2017.

SAS är det första flygbolaget i EU som tar A320neo i trafik med den nya LEAP-1A-motorn från CFM. Under de närmsta dagarna ska den nya A320neo flyga mellan Köpenhamn och Stockholm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.