Gävle kommun vill lägga ner flygplatsen

vy-fran-sydvast_startbild
Gävle flygplats.

Det är inte motiverat att driva en flygplats med förlust när Arlanda ligger så nära. Det anser Gävle Stadshus AB som nu föreslår att Gävles flygplats, Rörberg, läggs ner, rapporterar SVT. 

”Kommunen kan inte motivera att bedriva en egen flygplats med skattemedel när Gävle geografiskt ligger så pass nära Arlanda”, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela i ett pressmeddelande.

Vid ett styrelsemöte beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunen att lägga ner Rörbergs flygplats. I dag driver Gävle Flygplats AB verksamheten på Rörberg, 2015 var förlusten 1,7 miljoner kronor och för 2016 beräknas förlusten bli 2,5 miljoner kronor.

Tillsammans med en revisionsbyrå har Gävle flygplats tagit fram en konsekvensutredning som visar att flygplatsen i nuvarande form antingen måste utvecklas eller avvecklas. Investeringsbehovet enligt utredningen skulle kosta kommunen 17 miljoner kronor under perioden 2017 till 2019.

Om flygplatsen läggs ned kommer det främst drabba Scandinavian Air Ambulance som har flera ambulansflygningar i veckan till och från Gävle flygplats. Även Lantmäteriets ”fotoflygningar” kommer att drabbas hårt, då de använder flygplatsen som bas för flygningarna mellan april och september varje år. Flygningarna utförs dock av Värmlandsflyg som både har sin bas och verkstad på Gävle flygplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.