30 miljoner passagerare på Swedavias flygplatser i år

tynm5lrwpcj73or93mlw
Visby Airport ökade mest av Swedavias tio flygplatser under september.

Efter tre kvartal har närmare 30 miljoner passagerare flugit till eller från någon av Swedavias flygplatser. Det är en ökning med 5 procent jämfört med förra året.

Antalet passagerare som flugit till eller från Swedavias flygplatser under januari – september i år uppgår till 29 746 000. Hittills under året är det både antalet utrikes- (+sex procent) och inrikesresenärer (+fyra procent) som blivit fler, 19 688 000 reste utrikes och 10 058 000 reste inrikes under årets tre första kvartal.

Relativt sett är det antalet passagerare i den interkontinentala trafiken som står för den största ökningen, + nio procent under de tre första kvartalen och +14 procent under september.

Under september månad reste 3 676 000 passagerare till eller från någon av Swedavias tio flygplatser, en ökning på tre procent jämfört med samma månad förra året. 2 377 000 passagerare reste utrikes (+fyra procent) och 1 299 000 (+två procent) reste inrikes under september 2016.

Antalet landningar på Swedavias flygplatser uppgick under september månad till 20 000 vilket är en ökning på två procent jämfört med i fjol.

På Stockholm Arlanda Airport har antalet passagerare ökat med fem procent under september och med sex procent under årets tre första kvartal, jämfört med motsvarande perioder i fjol. Hittills i år har 18 623 000 passagerare reste till eller från Arlanda.

Även på landets näst största flygplats, Göteborg Landvetter Airport, ökade antalet passagerare under september med två procent och under året med fyra procent. Noteringen av det totala antalet passagerare på Landvetter efter kvartal tre är 4 858 000.

Bromma Stockholm Airport noterade däremot en liten minskning av antalet passagerare under september, -två procent, men ligger på en ökning på två procent hittills under året.

Av Swedavias tio flygplatser är det Visby Airport som har haft den högsta tillväxttakten, både under september och under året. 43 000 passagerare flög till eller från Visby under september, en ökning med hela elva procent jämfört med samma månad 2015. Hittills i år ligger ökningen på sju procent, 362 000.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.