Air Asia X till Europa 2018

airasia_x_airbus_a330-300_mel_nazarinia
Air Asia X Airbus A330.

Det malaysiska lågprisflygbolaget AirAsia X kommer till Europa under 2018, bolaget kommer även att försöka etablera samarbete med easyJet eller Ryanair.

Sedan AirAsia X drog sig ur de europeiska linjerna mellan Kuala Lumpur och London och Paris 2012, har det malaysiska lågprisbolaget upprepade gånger sagt att de så snart som möjligt skulle återvända. AirAsia X kommer förmodligen vara borta sammanlagt sex år när då bolaget nu har satt år 2018 som den tid då Europa åter kommer på linjekartan.

Företagets VD Benyamin Ismail bekräftade i en intervju med RoutesOnline i samband med den nyligen avslutade ”ruttkonferensen” i Chengdu (Kina) som AirAsia X sa att bolaget ska återvända till den europeiska marknaden 2018. Just nu är flygbolaget i nära samarbete med Airbus om att slutföra konfigurationen och inredning av de nya A330-900neo som AirAsia X har beställt 25 som måste användas i Europa.

AirAsia X avslöjar också att London toppar listan över europeiska destinationer, men det malaysiska lågprisbolaget har upprepade gånger uttryckt att man överväger linjer till Skandinavien, möjligen baserade i Bangkok i stället för Kuala Lumpur.

”Vi tittar på hela den europeiska marknaden, och hur den passar in i vårt pussel av ett linjenät. Vi har varit framgångsrika för att växa i hela Asien-regionen genom att fysiskt etablera oss på många marknader, men det kommer inte att vara möjligt i alla delar av Europa där större konkurrenter redan är väl etablerade. När vi återvänder till London, kommer vi att behöva en partner, eftersom det blir för svårt att etablera AirAsia i Storbritannien”, säger Benyamin Ismail.

Vem som ska bli AirAsia Xs samarbetspartner är oklart, men enligt bolagets VD Ismail ligger easyJet bäst till för ett möjligt samarbete. Samarbetet mellan AirAsia X och ett europeiskt flygbolag ska gå ut på att det europeiska flygbolaget ska ”feeda” in passagerare till AirAsia Xs långlinjer till Asien, från bland annat London. Tidigare har även Norwegian nämnts som en eventuell partner, men sedan man startade egna långlinjer är det inte aktuellt längre.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.