Klart med nya flygplan till Iran

iran_air_airbus_a300-605r_ep-ibaams09-12-2010_590bf_5256765079
Iran Air Airbus A300.

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har fått det formella tillstånd som krävs för att få sälja flygplan till Iran. Nu är man ett stort steg närmare den första affären av slaget sedan 1979.

Boeing har under en tid förhandlat med det iranska flygbolaget Iran Air om en affär värd 25 miljarder dollar, motsvarande 215 miljarder kronor. En avsiktsförklaring mellan bolagen berör en försäljning av 80 flygplan och ytterligare 29 flygplan som ska hyras ut till Iran Air.

Även Boeings huvudkonkurrent Airbus har fått samma tillstånd att sälja flygplan till Iran och meddelade tidigare i veckan att man också förhandlar med Iran Air. Airbus dotterbolag ATR som tillverkar flygplanen ATR 42 och 72 är också intresserade av att sälja flygplan till Iran Air.

Före kärnenergiavtalet som efter många års förhandlingar kunde slutas med Iran förra året fanns stränga sanktioner mot landet, som omöjliggjorde försäljning av bland annat passagerarflygplan till landet. Detta har gjort att Irans flygbolag har åldersstigna flygplan och är i behov av att förnya flottorna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.