Fel när Örebro startade linje till Köpenhamn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Örebro flygplats.

Hemliga dokument som SVT tagit del av visar nu att Örebro flygplats medvetet bröt mot lagar och regler när flyglinjen till Köpenhamn startades.

För snart ett år sedan invigdes Köpenhamnslinjen. Linjen flygs tio gånger i veckan av Nordica med stöd av skattemedel från Region Örebro län och kommunerna Örebro, Karlskoga och Kumla. Mer än 40 miljoner kronor ska betalas ut under tre år från de gemensamma skattepengarna.

Flyglinjen har haft en enligt flygplatsen okej start och körs nu med ungefär 50 procents beläggning men det är något som ligger i linje med flygplatsens förväntningar.

Inför den ursprungliga Köpenhamnslinjen för ett år sedan skedde en upphandling. Men för att en flygplats ska kunna upphandla flygtrafik måste flygplatsen ha trafikplikt och då är det Trafikverket som upphandlar. Örebro har inte trafikplikt, men ville ha en flyglinje till Köpenhamn till varje pris. Därför anlitade Örebro flygplats en advokatfirma för hjälp. Samma advokatfirma har nu gett råd till Karlstad flygplats inför en kommande upphandling.

Enligt ett dokument som SVT läst har advokatfirman gett följande råd: ”I valet mellan att eventuellt bryta mot EU-lufttrafikordningen och att bryta mot upphandlings-/statsstödsreglerna, så är vår rekommendation att man faktiskt upphandlar trafiken. […] De eventuella konsekvenser som ett ”felaktigt agerande” i frågan kan medföra är främst av politisk eller av medial karaktär, till exempel dålig PR och kritik i media.”

”Det är inte rättsligen prövat om det är rätt agerat eller inte. Men vi har, tillsammans med våra juridiska ombud, diskuterat vad som är bästa lösningen och det är det spåret vi går på”, säger Mikael Smedberg till SVT.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.