Finnair tappar på långlinjerna

finnair_oh-lwd_airbus_a350-941_27147126226
Finnair Airbus A350.

Under augusti månad tappade Finnair markant på långlinjerna. Beläggningen störtdök till Asien och USA. Lösningen på problemet kan vara Sverige. 

Finnair har i samband med lanseringen av Airbus A350 ökat kapaciteten på långlinjerna till Asien och USA, men antalet passagerare har inte ökat i samma takt. Det visar Finnairs trafiksiffror för augusti.

Flygbolaget transporterade nästan 171 000 passagerare till/från Asien vilket var en ökning på drygt fem procent jämfört med augusti 2015. Men kapaciteten ökade med 12,3 procent  vilket gör att beläggningen föll med 5,8 procent, från 93,6 till 87,6. Anledningen är bland annat att kapaciteten ökades i samband med öppningen av två nya linjer till Fukuoka i Japan och Guanhzhou i Kina.

I USA-trafiken, som är betydligt mindre för Finnair, transporterade man nästan 31 000 personer under augusti vilket är en ökning på 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Beläggningen föll dock från 90,1 procent till 83 procent. Kapaciteten ökade med hela 17,2 procent bland annat genom fler avgångar till Chicago från Helsingfors vilket anses vara den största anledningen till att beläggningen på Finnairs flygplan sjönk.

Behovet av fler passagerare till långlinjerna är tydligt och därför har Finnair utvecklat ett samarbete med flera svenska flygbolag vilket flyg24nyheter tidigare rapporterat om. Bland annat ett codeshare samarbete med BRA som gör att Finnair kan ta in passagerare från hela BRAs inrikesnät i Sverige via Bromma till bolagets linjer. Dessutom har det svenska flygbolaget Nextjet ett codeshare avtal med Finnair på linjen Västerås-Helsingfors som ska flygas tre gånger per dag från 15 september.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.