Berlin Brandenburg får mer pengar

Luftbild_Flughafen_Berlin_Brandenburg_02
Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport.

EU godkände förra veckan nya stödpengar för att färdigställa Berlins nya storflygplats Brandenburg Willy Brandt Airport. Den försenade öppningen beräknas nu till november 2017.Inför larmrapporter om att pengarna till bygget skulle vara slut i mitten av augusti godkände EU-kommissionen på onsdagen förra veckan ytterligare skattepengar till bygget, som i Tyskland betraktas som ett skandalbygge. 1,1 miljarder euro från skattemedel får skjutas till, och ytterligare lika mycket i form av bankkrediter, för att färdigställa bygget.

Det största problemet som är brandskyddet är fortfarande inte löst, men flygplatsledningen tror ändå att man ska kunna öppna i november 2017. Detta trots att även bullerskyddet måste förbättras.

När första spadtaget togs till bygget för tio år sedan var planen att invigningen skulle kunna ske 2011. Sedan dess har man fått skjuta på invigningsdatum ett flertal gånger. Från den ursprungliga kostnadsberäkningen på 2,83 miljarder euro beräknas notan nu krypa upp mot 7 miljarder euro innan flygplatsen kan öppnas.

Flygplatsen ska bli en av Tysklands största och får en kapacitet på 27 miljoner passagerare per år. Dock är de två Berlin flygplatserna som finns idag, Tegel och Schönefeld, redan uppe på 27 miljoner passagerare per år tillsammans. Brandenburg flygplatsen har dock tillstånd för utbyggnader så att antalet passagerare kan utökas till 45 miljoner per år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.