Polskt flygbolag kan bli kinesiskt

Embraer_ERJ-175_PLL_LOT
LOT Embraer 175.

Det Polska nationella flygbolaget LOT Polish Airlines är hårt skuldsatt och den polska regeringen gör nu allt för att rädda flygbolaget genom att försöka hitta nya investerare. 

Den polska regeringens problem är att man har beviljat LOT olagligt statligt stöd tidigare och det kommer inte att hända igen. Detta på grund av EU kommissionens princip ”första och sista gången” angående statliga stöd till flygbolag. Ett land kan alltså bara stödja sitt nationella flygbolag en gång ekonomiskt. Det gör att den polska staten inte får pumpa in pengar i LOT och istället är man på jakt efter någon annan som är villig till detta.

LOT har haft ekonomiska problem länge och nu vill man leta efter en långsiktig lösning som ska ge stabilitet i bolaget. I dagarna ska LOT ha samtal med företrädare för det statsägda  flygbolaget Air China som kan vara en potentiell köpare.

”LOT är vårt nationella flygbolag, som vi försöker rädda oavsett vad det kostar. De är djup i skuld ”, sade vice premiärminister Mateusz Morawiecki till den polska nyhetsbyrån PAP.

Tre gånger tidigare har utländska investerare försökt att gått in i LOT. År 1999 köpte moderbolaget för Swissair 37,5 procent av LOT. Insatsen föll bort när Swissair gick i konkurs 2002. Sedan dess har Turkish Airlines haft planer på att köpa 20 procent av bolaget men gav upp efter att man såg att deras inflytande i bolaget skulle bli för litet. Nyligen visade det amerikanska värdepappersföretaget Indigo Partners 2015 intresse för LOT, men det föll till marken på grund av bristande intresse från den polska regeringen. Även Ethiad Airways har visat intresse för LOT Polish Airlines.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.