Slutet för jumbojeten är nära

Boeing_747-400_Dreamliner_livery
Boeing 747 ”jumbojet” kan nu slutas att tillverkas.

Boeing 747 även kallad jumbojet är ett av de mest ikoniska flygplan. Med sina fyra motorer och den klassiska puckeln, övervåningen, i den främre delen av planet blev jumbojeten symbolen för en ny typ av långdistansresande när amerikanska Boeing tog fram planet i slutet av 1960-talet.

Jumbojeten togs i trafik 1970 och sedan dess har man tillverkat och uppgraderat mer än 1 500 Boeing 747. Men nu kan slutet för tillverkningen vara nära. Boeing har bestämt sig för att än en gång dra ner på tillverkningstakten och detta kan komma att drabba den klassiska jumbojeten.

De nuvarande planerna består av en tillverkning av sex flygplaner år och den totala orderboken uppgår till blygsamma 21 plan. Bland kvarvarande leveranser finns det amerikanska försvarsdepartementet, som väntas beställa två nya 747 för att använda som ”Air Force One” när presidenten är på resa enligt Wall Street Journal.

Enligt Boeings marknadschef Randy Tinseth är nedgången en följd av att marknaden för flygfrakt började försämras rejält i mitten av 2015. Det gör att flygbolagens intresse för fraktversionen av nya 747-8 har minskat kraftigt.

Fraktmarknaden har blivit väldigt viktig för 747 eftersom flygbolagen vill ha inte fullt så stora långdistansplan för sin snabbt växande passagerartrafik. De föredrar plan som bara har två motorer och kräver mindre underhåll. Om Boeing inte får några nya ordrar på 747 kommer den att sluta tillverkas efter att de 21 flygplan som nu ligger på order är producerade.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.