Kastrup större än Arlanda även på lågprisflyg

CPH_LUFTHAVNEN_2011_(ubt)
Kastrups lågpristerminal CPH GO i nedre vänsterkant.

Köpenhamns flygplats Kastrup har passerat Arlanda i kampen om att bli den största lågpris flygplatsen i Skandinavien. Men ohotad ledare är Oslo.

Analys- och medieföretaget Airline Network News & Analysis (anna.aero) har baserat på data från OAG Analyzer undersökt hur mycket av kapaciteten som erbjuds i de fyra största nordiska flygplatserna som tillhör lågprisbolag. Man har sammanställt antalet lågprisstolar som erbjuds under sommarens trafikprogram från 2006 till 2016 och satt det i förhållande till det totala antalet platser för de berörda flygplatserna.

Undersökningen visar att Oslo-Gardermoen mellan åren 2006-2010 skapade en signifikant hög tillväxt som berodde på Norwegians expansion. Under denna period växte lågprisflyget på den norska flygplatsen från 27 procent till 42 procent av den totala trafiken och efter 2010 planade tillväxten ut och lågprisflyget står även idag för 42 procent av Oslo flygplats totala trafik.

Under 2010 valde Norwegian att expandera betydligt mer i Köpenhamn och Stockholm. Från 2010 fram till idag har Köpenhamns flygplats nämligen gått från 16 till 32 procent lågprisflyg. Från 2010 byggdes också Kastrups lågpristerminal CPH GO som har bidragit till en del av ökningen. Från 2010 till 2016 har Stockholm-Arlanda gått från 18 till 27 procent och flygplatsen blev för första gången på många år passerade av Kastrup på andelen lågprisflyg.

Den stora anledningen till att Köpenhamn gick om Arlanda under perioden var att Ryanair under 2015 började flyga till Köpenhamn och även hade en bas där en kort period. Arlanda har idag ingen trafik med Ryanair och endast en linje från Easyjet, som dock blir två i höst med en ny linje till Lyon, vilket flyg24nyheter tidigare rapporterat om. Köpenhamn har både Ryanair och Easyjet som flyger 15 respektive 12 linjer från flygplatsen.

Om Ryanair och Easyjet väljer att expandera från Arlanda kommer andelen lågprisflyg från Arlanda med stor säkerhet att passera Köpenhamn igen.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.