Norwegian beställer Airbus A321

csm_A320neo_NAX_04bc9e3197
Norwegian Airbus A321LR.

Norwegians dotterbolag Arctic Aviation Assets (AAA) har ingått ett avtal med Airbus om leverans av 30 flygplan av den nya flygplansmodellen A321LR (Long Range). Det nya medeldistansplanet har en räckvidd som är väl lämpad för långlinjer. Norwegian kommer inte att hyra ut dessa 30 A321LR utan ska flyga den nya flygplansmodellen själva.

År 2012 gjorde Norwegian en beställning på 100 Airbus A320neo samtidigt med en stor Boeingbeställning. Nu har bolagets dotterbolag ingått avtal med Airbus om att konvertera 30 flygplan av modellen A320neo till den större flygplansmodellen A321LR. Det är Norwegian som kommer att flyga de nya planen. De första åtta flygplanen ska levereras under 2019 och de resterande 22 kommer att levereras fram till 2021.

Den nya flygplansmodellen kan flyga längre än A320neo och rymmer cirka 220 passagerare samtidigt som den kommer ha betydligt lägre bränsleförbrukning per passagerare. Airbus A321LR kommer att ha en räckvidd som öppnar upp för linjer från den amerikanska östkusten till en rad flygplatser i Skandinavien och övriga Europa. Planet kommer också kunna flyga mellan Skandinavien och delar av Asien samt flyga till nya marknader som Sydamerika från en rad andra europeiska destinationer.

”Vi är väldigt glada över att Norwegian har valt A321LR som är den ”single aisle” modell med längst räckvidd i världen. Norwegian blir det första lågprisbolaget att flyga A321LR. Planet sätter en helt ny standard i flygbranschen med låg bränsleförbrukning och god komfort för passagerare”, säger John Leahy, COO Customers på Airbus.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.