Miljövänligare med lågprisflyg

Norwegian_Air_Shuttle_Boeing_737-800;_LN-NGC@CPH;10.05.2013_706df_(8759496994)
Norwegian är mer miljövänliga än SAS enligt en studie från KTH.
Att resa med lågprisflyg är mer miljövänligt enligt en ny studie från Kungliga tekniska högskolan (KTH). Anledningen är att lågprisflygbolagen fyller sina plan mer än de traditionella ”full service” flygbolagen. Till exempel hade lågprisbolaget Norwegian en kabinfaktor på 90 procent jämfört med SAS kabinfaktor på 82 procent under juni i år.
Det blir mindre koldioxidutsläpp räknat per person med fler resenärer ombord på ett flyg. I ett fall sparades 22 procent koldioxid visar en undersökning från Kungliga tekniska högskolan (KTH).
”Många flygbolag flyger omvägar och är trots det billigare. Men miljöskadan är ju mycket större”, säger Andreas Schennings, som har gjort studien tillsammans med Joel Larsson vid KTH:s civilingenjör- och lärarprogram.
Att flygbolag flyger omvägar uppe i luften har dock sin förklaring i att luftrummet över Europa idag nästan är fullt. Just nu arbetar man för att bygga om luftrummet och ha raka flygvägar vilket kommer att minska bränsleförbrukningen i framtiden. Enligt studien är det dessutom  mindre miljöskadligt att välja direktresor. Att mellanlanda i Köpenhamn på en resa från Stockholm till München orsakar till exempel 35 procent mer koldioxidutsläpp per person.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: