Sverige nära preclearance till USA

U.S._Customs_and_Boarder_Protection_-_Dublin_Preclearance,_Dublin_Airport,_Ireland_-_August_2014
USA preclearance i Dublin, preclearance från Arlanda är nu nära.

Sverige och USA har förhandlat om att införa preclearance, vilket innebär att USA gör sin inresekontroll på svensk mark innan flyget avgår till USA. Förhandlingarna är avklarade och en utredare ska nu föreslå hur avtalet ska genomföras i svensk rätt.

”Det här är viktigt för oss, för det stärker våra förbindelser med USA. Och efter brexit har det fått ytterligare en dimension. Jag är övertygad om att ett attraktivt Arlanda lockar till sig nya utländska investeringar och företagsetableringar i Stockholmsregionen”,säger näringsminister Mikael Damberg.

Om preclearance genomförs till sommaren 2018 blir Sverige det andra land i Europa som har detta system. I dag är det bara Irland som har det.

Preclearance innebär att  amerikansk personal som ansvarar för gränskontroll in i USA kommer att utföra detta på Arlanda och vid ankomst till USA behöver man inte stå i passkontroll-kön i flera timmar. Istället landar man som inrikespassagerare i USA vilket medför lättare kontroller vid ankomst till USA.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.