Finnair fortfarande större än SAS på långlinjer

Finnair_A330-300
 Finnair Airbus A330-300 som flyger till 17 destinationer i Asien.

SAS genomgår en snabb expansion av långdistansflygningar efter att ha uppgraderat sin flotta till 15 långdistansflygplan plus ett reservflygplan. Dessutom flyger Privatair en Boeing 737-700 till Boston från Köpenhamn. Detta innebar att SAS i juni satte rekord då man för första gången i sin historia hade 170 000 passagerare på långdistansflygningar under en månad. Bland annat tack vare nya linjer till Hong Kong och Los Angeles.

Men det var inte tillräckligt för att bli större än Finnair som fortfarande är det största långdistansbolaget i Norden när det gäller antalet passagerare. Det finska flygbolaget transporterade i juni 185 800 passagerare på långdistansflygningar, 154 500 resenärer flög till Asien och 31 400 till Nordamerika. Finnair har byggt upp en nisch med trafik till Asien från Europa via Helsingfors flygplats där man flyger in resenärer från hela Europa till Helsingfors där man byter flyg till Asien. Förra året flög bolaget 1,95 miljoner passagerare på långdistansflygningar varav 1 682 100 resenärer flög på Asien linjerna.

Finnair flyger idag till 17 destinationer i Asien jämfört med SAS som endast flyger till fyra destinationer. Finnair har även en större långdistansflotta trots att SAS har utökat sin med fyra nya flygplan under 2015. Idag har det finländska bolaget 18 långdistansflyg jämfört med SAS som har 16 stycken.

Det kommer att ta lång tid innan SAS blir större än Finnair på långdistansflygningar och det är inte säkert att det kommer att inträffa överhuvdtaget tack vare att Finnair har arbetat in sin nisch med transfertrafik till Asien via Helsingfors.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.