Ny radarstation ska se flygplan utan transponder

Air-to-air_with_a_Tupolev_Tu-160
Tupolev TU-160 från det ryska flygvapnet har flugit utan påslagen transponder över Östersjön.

Luftfartsverket (LFV) ska installera en ny radarstation som kan upptäcka militärplan som flyger utan påslagen transponder över Östersjön. Det är trafiken av så kallade mörka militärplan som flyger utan påslagen transponder över Östersjön som har fått svenska LFV att agera. Radarstationen ska vara på plats i början av 2018.

”En ny radarstation som gör det möjligt för den civila flygtrafikledningen att se sådana flygplan ska sättas upp i södra Sverige”, sade Olle Sundin generaldirektör på LFV till nyhetsbyrån FNB.

Den nya radarstationen kommer att vara någonstans ”på Blekingelandet”, längs kusten. Stridsflygplan som flyger utan påslagen transponder är ett problem för den civila flygtrafikledningen för att de inte syns i en vanlig radar. Det handlar om både om ryska och andra nationers flygplan.Sedan 2014 har flera allvarliga incidenter inträffat då militärflygplan flugit utan påslagen transponder.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.