Air India vill öppna linje till Skandinavien

Air_India_Boeing_787-8_VT-ANN_(8697595332)
Air India Boeing 787-8.

Air India planerar att öppna en ny linje från Delhi till Skandinavien  under 2017. Två konkurrerande skandinaviska flygplatser kämpar om linjen, Arlanda och Köpenhamn.
Det indiska flygbolaget Air India flyger till cirka 40 internationella destinationer i USA, Europa, Australien och Asien från Indien. Senast i april öppnade man en linje till Wien, och i december kommer Madrid också på linjekartan med en ny rutt från Delhi.

Men expansionen slutar inte här. Air India har konkreta planer på fem till sex nya linjer under 2017 och  en skandinavisk destination är en av dessa. Det avslöjade Air Indias VD Ashwini Lohani under en intervju med indiska medier. Om det skulle bli en linje till Skandinavien kan den linjen komma att flygas med Boeing 787-8 som Air India idag har 21 stycken av.

Från Kastrups sida tycker man att det är för tidigt att säga något konkret om Air Indias planer, men menar samtidigt att man tydligt jobbar för en linje till Indien. En fördel för Kastrup är att SAS och Star Alliance erbjuder många destinationer till Europa från flygplatsen. Detta skulle kunna locka Air India som också är medlem i Star Alliance.

Stockholm Arlanda har också fördelar när det gäller många destinationer och även möjligheten till att flyga in passagerare från andra delar av Sverige och även Danmark. Enligt Ole Wieth Christensen som är Director Intercontinental Route Development hos Swedavia som  CHECK-IN.dk har pratat med finns det 90 000 årliga resenärer från Sverige, men endast 20 000 av dessa kommer från Stockholm. Därför betonar Swedavia möjligheten att kunna flyga in passagerare från hela Norden till Arlanda som därefter kan flyga med Air India. En nackdel för Arlanda är att Finnair på andra sidan Östersjön har ett starkt linjenät till Asien och där ingår även linjer till Indien.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.