Fjärrstyrd flygledning expanderar

_ska7149

Efter tillkännagivandet att Saab och Luftfartsverket (LFV) tillsammans startar bolaget Saab Digital Air Traffic Solutions för att utveckla den fjärrstyrda flygledning kommer nu besked om att fler flygplatser i Sverige ska kontrolleras från LFV:s central i Sundsvall.

”Om ett till två år kommer även Sundsvalls och Linköpings flygplatser att vara fjärrstyrda från vår anläggning i Sundsvall”, säger Olle Sundin, generaldirektör för LFV till Sundsvall Tidning.

Örnsköldsviks flygplats var först ut i världen med fjärrstyrd flygledning från flygledartornet i Timrå. Nu fortsätter satsningen och Luftfartsverket (LFV) som står för investeringen satsar nu ytterligare 20 miljoner kronor för att möjliggöra för fler flygplatser att ansluta sig till centralen i Sundsvall.

”Det här är väldigt mycket billigare och enklare än att bygga nya kontrolltorn av betong. Det som slås upp på flygplatsen är i storlek av en telemast. Dessutom är det billigare och ger kunden en mer överskådlig kostnadsbild”, säger Sundin.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.