Fjärrstyrd flygledning expanderar

_ska7149

Efter tillkännagivandet att Saab och Luftfartsverket (LFV) tillsammans startar bolaget Saab Digital Air Traffic Solutions för att utveckla den fjärrstyrda flygledning kommer nu besked om att fler flygplatser i Sverige ska kontrolleras från LFV:s central i Sundsvall.

”Om ett till två år kommer även Sundsvalls och Linköpings flygplatser att vara fjärrstyrda från vår anläggning i Sundsvall”, säger Olle Sundin, generaldirektör för LFV till Sundsvall Tidning.

Örnsköldsviks flygplats var först ut i världen med fjärrstyrd flygledning från flygledartornet i Timrå. Nu fortsätter satsningen och Luftfartsverket (LFV) som står för investeringen satsar nu ytterligare 20 miljoner kronor för att möjliggöra för fler flygplatser att ansluta sig till centralen i Sundsvall.

”Det här är väldigt mycket billigare och enklare än att bygga nya kontrolltorn av betong. Det som slås upp på flygplatsen är i storlek av en telemast. Dessutom är det billigare och ger kunden en mer överskådlig kostnadsbild”, säger Sundin.

Kommentera