Sälens flygplats ett luftslott

Saan..

Sälens flygplats ska ta emot de första gästerna under 2018. Nu väntar bolaget, Scandinavian Mountains Airport AB på 250 miljoner i utlovad statligt investeringsstöd. Samtidigt presenteras en rapport som kraftigt ifrågasätter bolagets prognoser om den kommande trafiken.

Det är Arne Karyd som gjorde rapporten som beställdes av Trafikverket. Men enligt dt.se som har pratat med Karyd är siffrorna för flygplatsen inte riktiga.De siffror som Karyd framförallt ställer sig tveksam till är mängden passagerare som beräknas flyga till Sälen.

”När det gäller en daglig linje till Arlanda kan den säkert bli bärkraftig under högsäsong, men näringslivet bör räkna med att få täcka undeskott under lågsäsongen”,menar Karyd.

Han framhäver också att chartersäsongen i Sälen endast är  tre månader och inte fem som Scandinavian Mountains Airport AB räknat med. Flygstolar och låprisbolag tror inte Karyd kan bli aktuellt för Sälen.

Charter till svenska fjäll existerar i princip inte idag. Varken Kiruna, Hemavan, Åre-Östersund kan visa upp någon större chartertrafik, trots att förutsättningarna finns.

Karyd skjuter också in sig på att flygplatsen får räkna med att lämna stora rabatter för att kunna locka flygbolag att flyga till Sälen. Rapporten visar också att en utbyggnad av Mora flygplats, som ett jämförelsealternativ, skulle betyda längre transfer, men kostnaden skulle bli betydligt lägre. Sedan finns redan Mora flygplats och en utbyggnad där kan ske i etapper.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.