Fler fjärrstyrda flygplatser

Örnsköldsvik_Airport
Örnsköldsvik flygplats har inga flygledare sedan ett år tillbaka.

Efter att Örnsköldsvik flygplats utrustats med högupplösta kameror som hjälper flygledare från Sundsvall att lotsa piloterna rätt ska nu Luftfartsverket och Swedavia utreda om det är möjligt att även tömma flygledartornen på andra flygplatser. Flygplatser som kan bli aktuella för detta är  Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna för att effektivisera flygledningen.

– Det är betydligt billigare att på sikt underhålla ett digitaliserat torn än att ta hand om ett fysiskt torn. Och framförallt om man står inför att bygga nytt så är det en jättestor skillnad, säger Luftfartsverkets generaldirektör Olle Sundin.

I utredningen som nu ska göras ska LFV och Swedavia titta på om det på samma sätt som i Örnsköldsvik går att tömma flygledartornen i Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna som förra året tillsammans hade 4,3 miljoner passagerare och istället flytta de flygledarna till Arlanda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.