Boeing fyller 100 år

Boeings första fabrik i Seattle 1916 och Boeing senaste flygplan 787.

Den amerikanske flygplanstillverkaren Boeing fyller 100 år i sommar och med anledning av detta har Boeing tillsammans med Discovery producerat en fem delar lång dokumentär om Boeing som går att se här. Det var alltså 1916 som William Boeing startade sitt numera världsledande företag inom flygplansbranschen i en röd lada utanför Seattle. Under 1930-talet kom flygplanstillverkningen igång på allvar och ett avtal med flygbolaget Pan am om att bygga ett passagerarflygplan som kunde korsa oceanerna.

År 1958 började Boeing att leverera Boeing 707, vilket var ett av världens första kommersiella jetplan efter de europeiska jetplanen Comet och Caravelle. Boeing 707 som är ett fyrmotorigt flygplan kunde ta 158 passagerare och bidrog till att göra den amerikanska tillverkaren världsledande på området.

1967 introducerade Boeing det tvåmotoriga Boeing 737. Det har sedan dess varit det bäst säljande kommersiella jetplanet i flyghistorien. Boeing 737 tillverkas fortfarande och flera förbättringar har gjorts för att förbättra modellen.

Den första kommersiella flygningen med Boeing 747 ”Jumbojet” genomfördes 1970. Boeing 747 har en lång räckvidd och betydligt större passagerarkapacitet än Boeings tidigare flygplan, ända upp till 660 passagerare.

I april 1994 introducerade Boeing sitt då modernaste jetplan, det tvåmotoriga Boeing 777, med en kapacitet på 300 till 400 passagerare. Boeing 777 är det tvåmotoriga flygplan som har längst räckvidd av alla flygplan.

Den 8 juli 2007 introducerade Boeing sitt senaste flygplan, Boeing 787 ”Dreamliner”. Boeing 787 är först i världen med att till hälften vara byggt av kompositmaterial och till 20 % av aluminium. Enligt Boeing drar planet 20 % mindre bränsle än tidigare flygplan i samma storlek.

Idag är Boeing den största arbetsgivaren i Seattle med ungefär 78 000 anställda och tillverkar några av världens mest populära flygplan både bland piloter och passagerare.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.