La Compagnie-billig business class

La Compagnie är ett franskt flygbolag med bas i Paris som flyger Boeing 757 med bara business class ombord. Här kan du läsa om historien samt nutid om det nästintill unika flygbolaget.

F-HTAG_(15413340732)
La Compagnie Boeing 757-200.

Fakta om La Compagnie

  • La Compagnie startades 2013
  • Allians: Ingen
  • Hub(nav): London Luton och Paris CDG
  • Flygplan: Två Boeing 757-200 i business class utförande, en tredje på order.
  • Destinationer: Tre

Vill du uppleva La Compagnies business class? Titta på filmen nedan som är gjord av ”Window Seat”.

Det franska flygbolaget startades under 2013 och målet var att erbjuda billiga business class biljetter från Paris till New York. En av grundarna och tillika Vd är Frantz Yvelin som några år tidigare hade startade ett liknande flygbolag som sedan blev så lyckat att British Airways köpte upp flygbolaget och döpte om det till Open Skies. Open Skies flyger idag flygplan med bara business class ombord till New York från Paris Orly. Yvelin var övertygad om att det skulle gå att starta ett liknande bolag igen.

La-Compagnie-cabin-Boeing-757
Kabinen på La Compagnies Boeing 757-200.

Starten

La Compagnie flög för första gången den 21 juli 2014 mellan Paris Charles de Gaulle till New York och då Newark-flygplatsen. Enligt Vd:n Yvelin skiljer sig La Compagnie inte så mycket från sina konkurrenter på servicen som erbjuds både ombord och på flygplatsen.  Det är istället priset som är den stora fördelen jämfört med konkurrenterna. När Yvelin startade flygbolaget såg han att det var skyhöga priser i business class på flygningar från Europa till USA. Särskilt höga priser var det på linjerna från New York till London och Paris.

Det kostade upp emot etthundratusen kronor att flyga några timmar över Atlanten till USA vilket Yvelin tyckte var rena vansinnet och de andra alternativen som fanns ansåg han inte vara något nämnvärt. Därför valde han att starta La Compagnie och ”all business class” flygningar för att få ner priserna och skapa ett billigare alternativ till de dyra business class biljetterna på flygbolag som Virgin Atlantic, British Airways och Air France.

Idag- Hur billiga är La Compagnie?

La Compagnie började i april 2015 att flyga från London Luton till New York-Newark med samma koncept som i Paris. Satsningen där blev också lyckad och idag flyger man fem gånger i veckan från London till USA. Från Paris flyger La Compagnie dagligen till Newark, men man har planer på att utöka antalet avgångar till två avgångar per dag.

flyg24nyheter bestämde sig för att se hur mycket billigare La Compagnie är jämfört med Air France och British Airways på en tur och retur flygning under oktober i år. Om man reser med La Compagnie på linjen Paris-New York blir den totala kostnaden 12 314 SEK jämfört med Air Frances business class som kostar 37 733 SEK tur och retur. Det går alltså att resa två gånger fram och tillbaka mellan Paris och New York med La Compagnie innan man är i närheten av Air Frances pris för en tur och retur resa. Jämfört med British Airways är La Compagnie tre gånger billigare med en kostnad på 21 000 SEK på en tur-och retur resa jämfört med British Airways pris på 71 151 SEK.

La_Compagnie_Boeing_757-200_receives_a_water_cannon_salute_at_London_Luton_Airport

Boeing 757-200 under premiärdagen för flygningar mellan London och Newark.

Framtiden

La Compagnie planerar att introducera en tredje Boeing 757-200 under det första kvartalet 2017 som ska fungera som reservflygplan samtidigt som det ska användas för att utöka de nuvarande linjerna. Enligt Yvelin kommer man inte att starta nya linjer inom den närmaste framtiden, men nämner samtidigt i en intervju med Airliner World att det finns marknader där La Compagnie passar in.

Boeing 757 är inget nytt flygplan och därför håller La Compagnie att förhandla med Airbus och Boeing om en ersättare för 757:an. Dock är Boeing 757 det optimala flygplanet för La Compagnies flygningar och man kommer att pensionerna 757:orna först under 2019 då man har tagit leverans av nya flygplan. Just nu är det oklart vilken flygplanstyp som ska flyga för La Compagnie i framtiden men det står mellan Airbus A321LR och Boeings 737 MAX 9. I Intervjun med Airliner World säger Vd:n Yvelin att det finns en tydligt ledare i kampen om de nya flygplanen. Han vill dock inte säga vem det är.

Slutsats

La Compagnie är ett banbrytande flygbolag som inte är det mest kända bolaget, men som erbjuder en utmärkt service i business class till ett mycket lägre pris än sina konkurrenter. Ett tips om man vill flyga bekvämt men billigt över Atlanten.