Kiruna Airport

Miljo_1024
Kiruna Airport.

Kiruna Airport invigdes 1960 och ligger ungefär 9 km från Kiruna. Stadens geografiska läge innebär att flygplatsen är ett viktigt nav i den infrastruktur som staden och regionen behöver för att upprätthålla och utveckla ett gott samhälle. På senare år har flygplatsen blivit allt viktigare i samband med stadsflytt, ökad gruvnäring och en ständigt ökande besöksnäring.

Läget i norra Sverige innebär mycket fritt luftrum runt flygplatsen och detta har gjort att många företag och forskare gärna kommer till Kiruna för att forska och testa produkter i extrema klimat. Bland annat NASA har genomfört olika tester med Kiruna Airport som bas. Boeing och Airbus har köldtestat sina flygplan och brittiska vädertjänsten Met Office har via Facility for Airborne Atmospheric Measurements (FAAM) bedrivit väderforskning i Kiruna vid flera tillfällen.

Idag flyger både SAS och Norwegian från Kiruna till Stockholm Arlanda med tre respektive en avgång(ar) per dag. Enter Air flyger även charterflygningar till Kiruna från 12 städer i Storbritannien under vinterhalvåret. Amapola Flyg flyger post till bland annat Gällivare med Fokker 50. Under sommaren går det även två helikopterturer per dag från flygplatsen till Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation. Förra året flög 258 000 personer till och från flygplatsen.

24165604124_d6bf78db64_b
Arena Arctica.

På flygplatsen finns Arena Arctica som är unik med sina 5 000 kvadratmeter hangaryta under ett tak. Det är en flexibel multiarena som passar utmärkt för både större och mindre arrangemang. Bland annat har musikgruppen Kent genomfört en konsert i Arena Arctica.