Hur bordar vi flygplanet snabbast?

GTY_airplane_seat_2_sr_140520_16x9_608

De flesta av oss brukar göra tummen ned för stökiga, bökiga och tidsödande ombordstigningar på flygplan. Men det finns lösningar på boardingproblemet som oftast tar onödigt mycket tid och kraft från alla. Nedan presenteras två olika metoder, The Steffen Method och Wilma, på hur man bordar ett flygplan snabbast. Varför inget flygbolag idag tillämpar någon av de här metoderna är dock ett stort frågetecken.

The Steffen Method

The Steffen Method kallas det koncept som uppkallats efter den amerikanske astronomen Jason Steffen. Han fastnade 2008 i en seg och utdragen boarding som tog en evighet. När han hade kommit hem satte han sig ner och körde ett antal datorsimuleringar  för att försöka komma på det ultimata sättet att borda ett flygplan.

Doktor Steffen publicerade nyligen sina rön i The Journal of Air Transport Management, något som här och var lett till lite höjda ögonbryn inom flygbranschen.

The Steffen Method går ut på att boardingen ska ske med varannan rad i taget. Exempelvis 12A först, sedan 10A, 8A och så vidare. Därefter följaktligen 9A, 7A, 5A och så vidare. Först börjar man med fönsterplatserna och därefter mittsätena och till sist bordar de passagerare som sitter vid gången.

Om boarding sker på detta sätt undviker man trängsel om minimalt utrymme när till exempel handbagaget ska stuvas upp. Se hur en boarding med ”The Steffen Method” går till nedan.

The Wilma Method

Wilma ansågs fram till 2008 då The Steffen Method utvecklads vara det snabbaste sättet att borda ett flygplan. På Wilma metoden början man att borda Business Class för att därefter låta alla passagerare som sitter vid en fönster plats gå ombord. Därefter tar man alla passagerare som sitter mitten och till sist de som sitter vid gången.

Wilma anses leda till 40 procents bättre effektivitet än andra metoder som till exempel ”helt onumrerat” som innebär att det är inga förbestämda platser på flygplanet.

Under ett test där 72 frivilliga ”resenärer” fick borda ett flygplan på flera olika sätt vann The Steffen Method och The Wilma Method överlägset, men Steffen metoden var ändå nästan dubbel så snabb som Wilma metoden. Med The Steffen Method lyckades man borda alla 72 passagerare inklusive handbagage på 7 minuter. Se hur en boarding med The Wilma Method går till i filmen nedan.