Split öppnar ny terminal i sommar

Kroatien är ett allt mer populärt resmål för semesterfirare, och Splits flygplats längs det Adriatiska havet har de senaste åren blivit allt för liten. För att möta den ökande efterfrågan öppnar man därför en ny terminal strax innan året högsäsong drar igång.

För semesterfirare är den kroatiska kusten ut med det Adriatiska havet långt upp på listan över tilltänkta resmål. Antalet turister i Kroatien har ökat lavinartat under de senaste åren och så även flygtrafiken till och från landets flygplatser. Split flygplats är en av de som ökat mest och det har märkts i den trångbodda terminalen som i juni får sällskap av ytterligare en terminal, som dock inte ska vara trångbodd.

Den nya terminalen på 35 000 kvadratmeter kommer i juni ta över stora delar av passagerarhanteringen på Splits flygplats då man ska påbörja renoveringen av den befintliga terminalen. Sedan ska de båda terminalerna sammanfogas till en och ha en kapacitet på fem miljoner passagerare per år vilket flygplatsens chef Pero Bilas tror räcker för de närmaste 10-15 åren. Under 2018 använde 3,1 miljoner passagerare flygplatsen vilket är en ökning med närmare elva procent jämfört med 2017.

Förutom en ny terminal pågår andra projekt på Splits flygplats, bland annat byggs en ny gångpassage mellan nya parkering- och bussfaciliteter. Dessutom ska man renovera start- och landningsbanan samt bygga en parallell taxibana längs med hela rullbanan.

Se bilder på den nya terminalen här.

(Foto: Ballota)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.